Mooij Wonen
Image default
Wonen in een appartement

Wel of geen extra isolatie in huis?

Verduurzamen is het toverwoord tegenwoordig. Niet eens meer alleen geboren uit idealen, maar ook uit het oogpunt van kosten besparen. Het besef is daarnaast steeds groter, dat zoals het nu gaat, niet vol te houden is. Goede isolatie maakt je ook, in ieder geval minder, afhankelijk van de energieleverancier. Wil je weten of je wel of geen extra isolatie in huis moet nemen? Check deze tips.

Wat kun je allemaal isoleren?

Er zijn verschillende manieren van isoleren. Zo kun je je dak isoleren, de gevel, maar er bestaat ook glas isolatie. Verder is er ook kruipruimte isolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Met name in de oudere woningen, kun je bovendien ook veel grote gaten en kieren hebben. Tocht strips voor met name deuren zijn hele kleine, maar efficiënte oplossingen om al minder warmte vanbinnen, naar buiten te laten gaan. Hiermee ben je al een stuk minder ‘aan het stoken voor de mussen’.

Nu is het natuurlijk de vraag wat je specifiek in jouw huis kunt isoleren. Soms is bijvoorbeeld spouwmuurisolatie niet mogelijk of nog niet mogelijk, doordat het voegwerk niet in goede staat is. Het kan ook zijn dat het type stenen niet geschikt is voor spouwmuurisolatie. Daarnaast is het mogelijk dat je huis, zonder dat je je daarvan bewust was, al bepaalde soorten isolatie heeft.

Algemeen en subsidie isolatie

In het algemeen kun je zeggen dat isoleren zorgt voor besparen. Daarbij kun je ook een kostenafweging maken en soms kun je daarbij gebruik maken van subsidie voor isolatie. Voor een goede keuze kun je de volgende vragen beantwoorden:

  • Kan ik subsidie voor isolatie krijgen?
  • Kan ik het (nu) betalen? Neem toegekende subsidie voor isolatie hierin mee.
  • Welk plan is het beste voor een gezonde isolatie? Een tochtig huis is immers niet goed voor je gezondheid, maar een te geïsoleerd huis is dit evenmin. Je hebt voor een gezond klimaat in huis namelijk wel genoeg ventilatie nodig.
https://www.isolatie-info.nl/subsidie-isolatie