Mooij Wonen
Image default
Meubels

Romeo en Julia was toch vulgair

Gave rotan balkonset kun je lekker mee buiten zitten. Toch zat Julia niet toen ze op Romeo wachten voor die wereldberoemde scène. Wist je dat de toneelstukken van Shakespeare een stuk meer vulgair zijn dan we ons kunnen voorstellen? Heel veel heeft er mee te maken dat we niet direct doorhebben dat het over zulke humor gaat maar het is er wel. Rond het begin van het toneelstuk bijvoorbeeld wordt iemand van de slechteriken boos omdat iemand van de goede kant op zijn duim bijt. Voor ons is dat zonder betekenis en weten we niet waarom ze zo boos worden. Maar het op de duim bijten heeft een grote historische betekenis.

Historische betekenissen genoeg

In de oorlogen tussen Frankrijk en Engeland waren de Engelse boogschutters een zeer gevreesde en gehate element van het Engelse leger. De Engelse lang bogen konden op grote afstanden met één pijl iemand van het paard afschieten terwijl die in het harnas zat. Dus de mensen die de bogen hanteerde beten vaak op hun duim om de Fransen uit te dagen. De Fransen hakten dan ook vaak de duimen eraf. Dat was deels om de boogschutters uit te schakelen maar ook omdat ze het uitdagen helemaal zat waren. Je kunt de historische betekenissen van dingen overal wel in vinden.

In films heb je vaak meerdere lagen

Films zijn een goed voorbeeld van hoe je dingen terug ziet komen. In de Lord of the Rings films heb je meerdere momenten waarop dat gebeurt. In de tweede film Lord of the Rings: The Two Towers moeten de mensen van Rohan zich terugtrekken in het fort van Helmsdeep om zich te kunnen verdedigen tegen de Uruk Hai van Saruman. De situatie lijkt vrij hopeloos maar dan worden de mensen versterkt door elven. De laatste keer dat de elven de mensen helpen voordat ze naar hun thuisland teruggaan. Dit is een verwijzing naar een vergelijkbare veldslag in de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk waar de soldaten op het laatste moment versterkt werden.