Mooij Wonen
Image default
Verbouwen

Veiligheidsmaatregelen bij het afvoeren van puin

Bij het klussen ontstaat puin. Dit moet op de een of andere manier afgevoerd worden. Veel puin bevat scherpe randen of roestige punten. Daarnaast is het vaak zwaar materiaal en komt er een berg stof vrij. Het is daarom belangrijk om een aantal veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Zo voorkom je letsel aan jezelf en de mensen waar je mee samenwerkt. Maar ook voorkom je beschadigingen aan je huis of bedrijfspand.

Wat is puin?

Puin is een verzamelnaam voor al het bouwafval dat bestaat uit steenachtig materiaal zoals beton en metselwerk. Dat betekent dat het dus niet vermengd mag zijn met andere materialen zoals olie, grond of asbest bevatten. Maar sommige steenachtige materialen zijn niet te scheiden van andere materialen. Daarom is bijvoorbeeld gewapend beton met ijzeren vlechtwerk wel toegestaan.

Wat mag er in een bouwcontainer of big bag?

Het is belangrijk om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een bouwafval- en een puincontainer. In een bouwafvalcontainer mag je namelijk meer verschillende soorten afval storten. Denk daarbij aan grofvuil, apparatuur, hout, koper, glas en aluminium. Veel van dit materiaal heeft scherpe randen of punten en daar moet je mee oppassen met het weggooien en opruimen van het materiaal.

Tref de volgende 3 veiligheidsmaatregelen bij het weggooien van bouwafval

Wanneer je met puin en ander groot afval aan de slag gaat is het aan te raden om de volgende vier veiligheidsmaatregelen op te volgen.

Plaats de container of big bag zo dicht mogelijk bij de plaats waar je gaat klussen

Indien mogelijk plaats je de afvalcontainer tegen de gevel, de poort of onder het balkon of dakterras. Zo kun je zware materialen makkelijk weggooien, zonder ver te hoeven sjouwen. Daarmee spaar je je rug en je knieën. Heb je geen ruimte om een bouwafvalcontainer te plaatsen? Maak dan gebruik van een big bag.

Draag passende bescherming

Draag altijd werkhandschoenen en werkschoenen met stalen neuzen. Puin en ander bouwafval is zwaar en soms scherp. Wanneer je een snee oploopt kan dit tot lelijke infecties leiden. Werk daarom bij voorkeur met lange mouwen en een lange (werk)broek. Bij veel stof is het aan te raden om ook een mondmasker en veiligheidsbril te dragen.

Ruim op tijd en regelmatig op

Wacht niet tot je helemaal klaar bent voordat je gaat opruimen. Soms kun je beter tussendoor wat materialen weggooien om te voorkomen dat het in de weg gaat staan of dat je struikelt terwijl je net met je armen vol met spullen loopt.

Bouwafval afvoeren

Wanneer je een bouwafvalcontainer huurt wordt deze na de huurperiode weer opgehaald door het verhuurbedrijf.  In dat geval hoef je dus niet veel zelf te doen. Bij het afvoeren van big bags heb je waarschijnlijk een heftruck nodig. bij voorkeur heb je de big bags al op pallets staan voordat je ze inlaadt. Gebruik je een aan hanger om puin- en bouwafval af te voeren? Zorg dan voor een sterk aanhangernet zodat er onderweg niets uit kan vallen.