Mooij Wonen
Image default
Aanbiedingen

De verzwaringsdeken: Dit moet je weten

Er is sprake van slapeloosheid wanneer iemand meer dan twee keer per week moeilijk in slaap valt en ook nog slecht slaapt.  De symptomen van slapeloosheid zijn lang wakker liggen, moeilijk inslapen, vaak wakker worden of heel vroeg wakker worden. 

Voor mensen die dit ervaren is het moeilijk om zich te kunnen concentreren op school of op het werk. Omdat zij erg moe, energieloos, slaperig en zelfs prikkelbaar zijn. Hun reactievermogen wordt vertraagd, wat voor een groot gevaar kan zorgen in het verkeer.  Er zijn verschillende manieren om slapeloosheid te verhelpen. Een daarvan is een verzwaringsdeken. 

Een verzwaringsdeken 

Wat is een verzwaringsdeken? Dit is een deken die zwaarder gemaakt is met een speciale verzwaarde vulling. Het verzwarend effect van de deken zorgt ervoor dat je sneller en dieper kunt slapen. Een normale deken heeft een gewicht van 1.5 kilo, terwijl een verzwaringsdeken al tussen de drie en vijftien kilo kan wegen. Het extra gewicht van deze deken zorgt voor een gelijkmatige druk op het lichaam. Waardoor jij je beter kunt ontspannen en ook makkelijker in slaap valt. 

Niet alleen voor slaapproblemen

Ervaar jij al geruime tijd slaapproblemen? Geen zin om daar medicijnen voor te gebruiken? Dan is de verwarmingsdeken een goeie alternatief. Maar hoe kan een verwarmingsdeken helpen met slaapproblemen?

Met de verzwaringsdeken kun je eigenlijk meerdere problemen tegelijkertijd verhelpen. Het kalmerend effect van de deken, zorgt voor ontspanning van zowel je hoofd als je lichaam. Waardoor het niet alleen helpt bij slaapproblemen, maar ook handig is voor mensen met angst en stress problemen. De deken helpt ook bij prikkelverwerking. Nu komt de vraag: Hoe komt het dat de verwarmingsdeken zoveel kan? En ook nog kan helpen met een goede nachtrust?

 

  1. Extra gewicht 

Het extra gewicht van de deken oefent in bepaalde mate druk uit op het lichaam. Welke een bepaald effect veroorzaakt op het lichaam dat door wetenschappers bekend staat als diepe druk stimulatie.  Door deze druk wordt een bepaald deel van je zenuwstelsel geactiveerd, die een gevoel van veiligheid en rust stimuleert. En ook voor zorgt dat er minder stress hormonen worden aangemaakt. Die diepe druk stimulatie creëert een veilig gevoel, waardoor de hersenen een signaal naar het lichaam sturen om zich te ontspannen. De ontspanning van de hersenen zorgt ervoor dat het lichaam zich ook ontspannen begint te voelen.

 

2. Hoe meer lagen, hoe beter

Bij het kopen van een verwarmingsdeken is het belangrijk op te letten op het aantal lagen. Goedkopere dekens hebben vaak 5 lagen ontwerp, terwijl de duurdere er 7 hebben. De wat duurdere dekens gaan langer mee. De extra twee lagen vormen als een soort van bescherming tussen de vulling en de buitenste laag om te voorkomen dat de vulling niet gaat lekken. Deze extra lagen zorgen er ook voor dat het gewicht gelijkmatig verdeeld wordt en aangenaam voelt op het lichaam.

Je kunt tijdens het slapen met de deken, vrij bewegen, je wordt wel op je plek gehouden. Handig voor de onrustige slaper, die wel eens op de vloer gevallen is. Zo kunt je partner ook eindelijk een goede en rustige nachtrust hebben.  

Het is bewezen dat als je minder beweegt tijdens het slapen, je minder snel wakker wordt. Op deze manier kun je eindelijk genieten van een onafgebroken nachtrust en uitgerust wakker worden de volgende dag.

 

3. De vulling van de verzwaringsdeken

De wat duurdere verzwaringsdekens hebben glazen parels als vulling. Deze glazen parels zijn kleine glazen balletjes. Deze balletjes maken de deken zwaar en hebben ook een ‘ademend’ effect op de stof, waar de deken van is gemaakt. Een deken gemaakt van glazen parels houdt jou ook nog lekker koel tijdens de zomer en warm in de winter. 

De verzwaringsdeken is te verkrijgen met verschillende soorten vullingen. Naast de glazen parels zijn er ook dekens met zand, rijst of erwten. 

Slapen met de verzwaringsdeken

Goed! Je weet nu al wat de verzwaringsdeken is en wat je er allemaal mee kunt doen. Nu tijd om te leren hoe je ermee kan slapen. 

Je kunt de verzwaringsdeken zien als een normale deken, je kruipt er lekker onder na een lange, stressvolle dag. De deken kan gebruikt worden om over je dekbed heen te leggen of gewoon als normale deken. 

Het is belangrijk dat de deken je volledig lichaam bedekt. Dit is belangrijk, omdat de druk welke uitgeoefend wordt door de deken gelijkmatig verdeeld moet worden over het gehele lichaam. 

De afmetingen van een verzwaringsdeken zijn vaak genoeg hetzelfde als die van een tweepersoonsdeken, echter is een verzwaringsdeken een deken waar je alleen onder ligt. Waarom? Als je de deken deelt zul je het gewicht niet voelen en jij en je partner hebben niet hetzelfde gewicht. Op deze manier zul je de effecten van de deken niet merken. Bij het kopen van een verzwaringsdeken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gewicht van de deken overeen komt met jouw gewicht. 

De verzwaringsdeken verspreid je eerst helemaal over het bed,  hierna geef je hem een dubbele vouw in de helft. Dit wordt aangeraden, omdat de deken geen effect zal hebben als hij helemaal verspreid op het bed, ligt. Je partner zal helemaal geen last hebben van de deken. 

Het juiste formaat en gewicht 

De aangeraden afmeting van een verzwaringsdeken voor een persoon is 150×200 centimeter. De perfecte formaat waarmee jij elke avond lekker in slaap kunt vallen. Het is belangrijk dat je de juiste formaat uitkiest, om zo beter te kunnen genieten van de effecten van de deken. 

Behalve dit formaat is er ook een kleinere, geschikt voor kinderen of mensen die wat korter zijn dan de rest. Zij kunnen zich lekker in deze 120×80 centimeter verwarmingsdeken wikkelen. Houd bij het kopen van de deken ook rekening met het gewicht. Dit is in samenhang met jouw lichaamsgewicht. Om te kunnen genieten van je deken zul je een moeten kopen, die 10% van je eigen gewicht is. Weeg je bijvoorbeeld 80 kg, zul je dan een deken moeten kiezen van 9 kg. Hoe zwaarder jij bent, hoe zwaarder je deken. Hoe lichter je bent, des te lichter het gewicht van je deken. 

Is die 10% nog net tussen de twee gewichtscategorieën? Dan raden wij je aan om een wat zwaardere deken te kopen. 

Let wel op dat de deken niet te zwaar is. Je moet er wel comfortabel onder liggen en het vrij kunnen bewegen. 

 

Beste verzwaringsdeken

Jouw voorkeuren bepalen welke verwarmingsdeken het best bij je past. Vooral omdat de verwarmingsdeken iets is, waar jij alleen gebruik van zal maken. Het is daarom belangrijk dat je voor het kopen goed onderzoek doet. Waardoor je tijdens het kopen de juiste deken kan uitkiezen. 

Je kunt eerst op het internet op de verschillende webshops kijken naar alle soorten verwarmingsdekens die verkocht worden. Doe ook onderzoek over de verschillende materialen waar die van gemaakt worden. En ook de vulling. 

 

Heb ik andere accessoires nodig 

Met een verzwaringsdeken zul je zeker al merken dat je ’s avonds beter slaapt. Om langer van te kunnen genieten wordt het aangeraden om er een speciale hoes voor te kopen. Welke gemaakt is van bamboe of katoen. En speciaal ontworpen zodat de deken beter tot zijn recht komt. Er zijn speciale zomer of winterhoezen. Of speciale hoezen voor het heel jaar. 

 

https://mandyverleijsdonk.nl/calmzy-verzwaringsdeken/