Mooij Wonen
Image default
Beveiliging

Zo beveilig jij jouw woning het beste!

Wil je jouw woning optimaal tegen inbrekers beveiligen om zo met een veilig gevoel en gerust hart even op vakantie, naar het werk of een dagje weg te kunnen gaan? Het is fijn als je zeker weet dat er niet zomaar inbrekers in jouw woning kunnen komen. Wij vertellen jou hoe je dit doet en wat je daar precies voor nodig hebt.

 

Kies voor een sterk cilinderslot

Allereerst is het belangrijk dat je een sterk cilinderslot in jouw deur plaatst. Dit doe je door naar het SKG-keurmerk te kijken, die op de zijkant van het slot staat. Je hebt cilindersloten met een SKG** en SKG*** keurmerk. Het verschil hiertussen is dat een cilinderslot met SKG 2 sterren minimaal 3 minuten beveiligd is tegen alle voorkomende inbraakmethodes, behalve kerntrekken. Een uitzondering is de M&C Matrix SKG**, die wel minimaal 3 minuten beveiligd is tegen kerntrekken. Een SKG 3 sterren slot is wel minimaal 5 minuten beveiligd tegen alle inbraakmethodes, ook kerntrekken. 

Je zal je wel afvragen waarom kerntrekbeveiliging zo belangrijk is en wat het überhaupt is. Kerntrekken is een simpel uit te voeren methode door inbrekers en komt heel veel voor in Nederland, omdat veel woningen er niet tegen beveiligd zijn. Door bij jouw SKG*** cilinderslot ook kerntrekbeslag te plaatsen, zullen inbrekers ook afgeschrikt worden. Ze zien dan namelijk meteen dat jouw woning zwaar beveiligd is en zullen hem daarom overslaan. Een sterk cilinderslot SKG*** en kerntrekbeslag kosten wel iets meer, maar dat is het ook zeker waard. Je doet er uiteindelijk veel langer mee.

 

Gelijksluitende cilindersloten

Heb je meerdere deursloten in huis nodig die vervangen moeten worden of wil je dat ze wel allemaal met één en dezelfde sleutel te bedienen zijn? Dan kan je het beste voor gelijksluitende cilindersloten kiezen. Je kan zelf bepalen hoeveel en welk soort cilinders je wilt aanschaffen. Hierdoor loop je niet meer met een zware sleutelbos en uren naar de juiste sleutel te zoeken. Dat voorkomt veel onnodige irritatie. De gelijksluitende cilindersloten kunnen op de schuur- of tuindeur, deur van de kajuit, bedrijfspand of op een kast geplaatst worden. Je hebt keuze uit een knopcilinder, halve of dubbele cilinder. Het verschil hiertussen is als volgt. 

Een halve cilinder heeft aan één kant een slotgat en aan de andere kant niets, waardoor hij ideaal geschikt is voor kastdeuren (zoals de meterkast), kluizen of als bijzetslot. Een dubbele cilinder is ook wel de standaard cilinder en komt het meeste voor. Hierbij heb je aan beide kanten een slotgat. En een knopcilinder heeft aan één kant (aan de binnenzijde van de deur) een draaiknop en aan de andere kant een sleutelgat. Hierdoor kan je de deur eenvoudig ontgrendelen als er visite of een pakketbezorger aan de deur staat, je hoeft niet helemaal de juiste sleutel te zoeken. Als je de deur dicht doet, dan is de deur weer vergrendeld. Wel is het niet toe te passen op deuren met een brievenbus of glas, aangezien inbrekers dan wel zo binnen kunnen komen. Kies in dat geval voor een dubbele cilinder.

 

Het juiste slot

Als laatste is het ook handig als het cilinderslot op jouw deur past, anders zal je een nieuw gat moeten boren en daar wacht je natuurlijk niet op. Dit kost namelijk veel tijd en moeite en daarnaast wordt jouw deur er niet mooier op. Om de juiste maat te bepalen zal je de maat van het oude cilinderslot op moeten meten. Dit kan je gemakkelijk zelf en is zo gebeurd. Je verwijdert hiervoor eerst het oude cilinderslot. Vervolgens meet je nauwkeurig de afstand vanaf het midden van de boutgat naar links en naar rechts. Je hebt dan twee maten in millimeters, bijvoorbeeld 30 mm links en 40 mm rechts oftewel 30/40. De standaardmaten zijn 32/32 of 30/30, afhankelijk van het merk. 

Als je de juiste maat gekozen hebt wil je natuurlijk ook een slot dat aan jouw eisen voldoet. Je hebt cilindersloten met een kartel-, snij- of keersleutel. De keersleutel kan op twee manieren in het slot, de andere sleutels niet. Een snijsleutel kan echter jouw jaszak of broekzak beschadigen. Daarnaast kan je uit diverse merken kiezen. Kies het merk dat bij jouw budget past en voor jou de beste kwaliteit biedt. De beste merken zijn Iseo, M&C en Nemef. Dit zijn betrouwbare merken met een goede kwaliteit, waar je lang mee doet. Je hoeft deze maar één keer per jaar te smeren met slotspray, zodat het slot goed blijft werken en er geen vuil in komt.

Nu je weet welk cilinderslot jouw woning het beste beveiligt kan je eens een kijkje nemen in de webshop van Toplock! Dit is een gespecialiseerde slotenmaker met een ruim aanbod aan de sterkste cilindersloten. Bovendien heb je altijd garantie.

https://www.toplock.nl/cilindersloten