Mooij Wonen
Image default
Duurzaam en gezond wonen

Verduurzaam je woning, voor jouw portemonnee én voor het milieu

In de tijd van nu kan je bijna niet meer achterblijven met het kritisch bekijken van jouw huis op het gebied van duurzaamheid. Zeker met de gestegen energieprijzen is er een extra reden om je woning te verduurzamen. Maar hoe gaat dat dan, je woning verduurzamen? Je praat hier inderdaad over investeren, geld uitgeven. Maar dat geld ga je op redelijk korte termijn terugverdienen. En: je doet een heel goede zaak voor het milieu, zeker omdat heel veel anderen dat al vóór jou hebben gedaan en velen jou zullen volgen. Samen voor een beter milieu: kom op!

Stop met geld weggooien

Dat is namelijk wat je doet: geld weggooien. Hoe dan? Heel simpel: door te stoken in een niet of slecht geïsoleerd huis. Jij denkt dat je precies genoeg stookt om je huis te verwarmen. Die knusse warmte vult je woonkamer en de rest van je huis, want hij gaat ook naar de bovenverdieping en ook naar je zolder. Maar wat doet die warme lucht als er kieren zijn of bij enkel glas? Of bij een niet-geïsoleerde muur? Juist, die zoekt ook een weg naar buiten. Dus misschien stook je wel 20% teveel. En die 20% extra gaat naar de vogels buiten. Zonde! Met je woning verduurzamen stook je exact wat er in huis nodig is, geen procent meer.

Dubbel glas of kunststof kozijnen?

Veel mensen kennen de voordelen van dubbel glas, bijvoorbeeld vanwege de isolerende werking. Hoe fijn is het als die slaapkamer nu wel lekker warm (of in de zomer juist koel) blijft. Geen lekkende lucht of vervelende koude luchtstroom meer. Nog wat minder bekend is een soortgelijk effect van kunststof kozijnen. Kunststof heeft namelijk een lage U-waarde. Dit heeft een zeer gunstig effect op jouw energieverbruik. Warmte blijft binnen, tocht buiten. En we vergeten het bijna: hoe meer mensen overstappen op dubbel glas en/of kunststof in plaats van andere kozijnen, hoe gunstiger voor het milieu.

Lang zal ze leven

En nog meer goed nieuws is dat kunststof kozijnen heel lang meegaan. Door hun ultralange levensduur van 50 tot 75 jaar koop je ze waarschijnlijk maar één keer. Het is dus een eenmalige investering in jouw huis die jou veel (op)brengt en veel laat besparen. En wat voor een heerlijke gedachte dat jij met jouw goed geïsoleerde huis geld bespaart en jouw bijdrage levert aan het milieu. Je zou wel gek zijn als je er niet aan mee doet.

https://vkgkeurmerk.nl/