Mooij Wonen
Image default
Woning en Tuin

Tips voor het verzorgen van bloemen

Misschien ben je wel een natuurtalent, maar er zijn een hoop mensen die het lastig vinden om bloemen te verzorgen. Vaak is het gewoon gebrek aan kennis. Een aantal handige tips kunnen daarom geen kwaad. 

Afsnijden

Dit is iets wat erg vaak vergeten wordt. De meesten kopen namelijk een bos bloemen en zetten hem dan meteen in een vaas, maar dan kan het al mis gaan. Om onder andere bacteriën te verwijderen, is het belangrijk bloemstelen schuin af te snijden voordat je ze in de vaas zet. Dit kun je gemakkelijk doen met een scherpe mes en heb je eventueel een snoeischaar, is het helemaal perfect. Als het gereedschap niet scherp is, kan de bloem niet al het water opzuigen. en dat is nu juist wat je wel wilt. 

 

Vaas

Zodra je bloemen hebt gekocht en afgesneden, is het slim om ze zo snel mogelijk in een vaas te zetten. Zo voorkom je namelijk dat er beschadigingen komen. Een bloemist verpakt een boeket namelijk ook op zo een manier, dat de kou geen rol kan spelen. Je kan ook niet zomaar een vaas gebruiken, maar wel een bijpassende. De bloemen moeten natuurlijk wel de ruimte hebben om als het ware te kunnen ademen. Gebruik liever geen kristallen of metalen vaas, omdat daarin het water sneller vervuild raakt. Zorg ook dat je vaas goed schoon is, voordat je er bloemen inzet. 

 

Bloemenvoeding

Dit helpt om ze mooi te laten ontwikkelen en het zorgt ervoor dat de bloemen er langer goed uitzien. De verhouding moet wel evenveel zijn als het water, want anders kan de voeding de bloemstelen ‘verbranden’. Dat is niet goed voor de plant. Het moet juist in balans zitten. Je kunt ook niet alle voeding in elke soort bloem zetten. Hiervoor kun je het beste naar de bloemist gaan. bij Online Planten Shop kunnen je helpen en het juiste advies geven. Vaak krijg je bloemenvoeding ook al bij het kopen van bloemen en hoef je er dus niet nog zelf over na te denken. Dat scheelt al een hoop. 

 

Kraanwater

Het is eigenlijk heel voor de hand liggend, maar kraanwater is al meer dan genoeg voor een bloem. Het heeft helemaal niet anders soort water nodig. Over het algemeen is lauw water wel geschikt voor de meeste bloemen soorten. Het kan wel zijn dat er voor een paar uitzonderingen zijn, maar dan wordt je daar vaak al voorhand over ingelicht. Er zijn bloemen die het water snel vuil maken. Je moet daar dus goed op blijven letten en zodra dat gebeurt, weet je dat het water ververst moet worden. Vergeet niet om nieuwe bloemenvoeding toe te voegen als je schoon water in de vaas zet.

 

Ruimte

Waar je bloemen neerzet, is af en toe ook een hele opgave. Tocht, warmte en fruit zorgen ervoor dat bloemen sneller verouderen en/of slap gaan hangen. Dus zet je boeket niet in de volle zon, bij de verwarming of openhaard of op een tochtige plek. Dat kan dus even zoeken zijn, maar er is vast wel een plekje in huis waar dat kan. 

 

Dit zijn wat standaard tips die je wellicht beter kunnen helpen om bloemen te verzorgen. Mocht je nog vragen hebben, kun je het beste naar je lokale bloemist toe of ook online zijn er genoeg bloemen en planten specialisten die je kunnen helpen.

 

https://onlineplantenshop.nl/