Mooij Wonen
Image default
Aanbiedingen

Tips voor het schoonmaken en onderhouden van laminaat vloeren

Laminaatvloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid, betaalbaarheid en esthetische aantrekkingskracht. Om ervoor te zorgen dat je laminaatvloer er jarenlang als nieuw blijft uitzien, is het essentieel om ze op de juiste manier schoon te maken en te onderhouden. In deze blog delen we enkele handige tips voor het schoonmaken en onderhouden van je laminaatvloer.

1. Regelmatig stofzuigen of vegen

Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je laminaatvloer schoon te houden, is door regelmatig te stofzuigen of te vegen. Zand, vuil en kleine steentjes kunnen krassen op het oppervlak veroorzaken, dus het is belangrijk om deze deeltjes te verwijderen voordat ze schade kunnen aanrichten. Gebruik een zachte borstel of een stofzuiger met een zachte borstelkop om krassen te voorkomen.

2. Gebruik een voetmat

Plaats een voetmat bij de ingangen van je huis om vuil en vocht buiten te houden. Dit voorkomt dat vuil en zand je laminaatvloer kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat de voetmat regelmatig wordt schoongemaakt om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt.

3. Vermijd overmatig water

Laminaatvloeren zijn gevoelig voor vocht, dus vermijd het gebruik van te veel water tijdens het schoonmaken. Gebruik een licht vochtige dweil in plaats van een doordrenkte dweil. Als er per ongeluk gemorst wordt, veeg het dan onmiddellijk op met een droge doek of keukenpapier om te voorkomen dat het vocht in de vloer doordringt.

4. Gebruik laminaatreiniger

Kies voor een speciale laminaatreiniger om je vloer schoon te maken. Deze reinigers zijn mild en ontworpen om laminaatvloeren niet te beschadigen. Volg de instructies op de verpakking om de reiniger correct te gebruiken. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen, stoomreinigers of zeep, omdat deze het laminaat kunnen beschadigen.

5. Gebruik een zachte microvezel dweil of mop

Een microvezel dweil of mop is ideaal voor het schoonmaken van laminaatvloeren. Deze materialen zijn zacht en krassen niet op het oppervlak. Bevochtig de dweil of mop licht met laminaatreiniger en veeg de vloer grondig schoon. Zorg ervoor dat de dweil niet te nat is.

6. Let op vlekken en krassen

Vlekken zoals rode wijn, inkt of vet kunnen snel verschijnen op laminaatvloeren. Het is belangrijk om deze vlekken onmiddellijk te behandelen. Gebruik een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel om de vlek voorzichtig weg te vegen. Forceer niet te veel, om krassen te voorkomen. Probeer zware meubels niet over het laminaat te slepen, omdat dit krassen kan veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan viltglijders onder de poten van meubels om schade te voorkomen.

7. Bescherm tegen zonlicht

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan de kleur van je laminaatvloer vervagen. Overweeg het gebruik van gordijnen, zonwering of raambekleding om je vloer te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-stralen.

Conclusie

Laminaat is niet alleen een aantrekkelijke keuze vanwege zijn betaalbaarheid en duurzaamheid, maar ook vanwege het gemak van onderhoud. Door regelmatig te stofzuigen of te vegen, voorzichtig om te gaan met vocht, laminaatreinigers te gebruiken en vlekken onmiddellijk aan te pakken, kun je je laminaatvloer in topconditie houden. Ben je opzoek naar een Laminaat zwolle? Dan heeft Floorsee een breed scala aan verschillende laminaat vloeren.

https://floorsee.nl/vloeren/laminaat