Mooij Wonen
Image default
Energie en verwarming

Thermostaat, regel je verwarming temperatuur

Stel de thermostaat op de verwarming correct in

U komt thuis op een koude dag en wilt dat het appartement meteen warm en gezellig is. Om de ruimte snel op te warmen, wordt het niveau op de verwarmingsthermostaat snel omhoog gedraaid. De thermostaatkraan zorgt voor de gewenste kamertemperatuur. Staat de thermostaat op de verwarming echter verkeerd ingesteld, dan wordt deze niet alleen te warm of te koud, maar heeft de verwarming ook onnodig veel energie nodig. Maar wat is de juiste instelling voor de verwarmingsthermostaat? Moet je de thermostaat helemaal naar beneden draaien als je het appartement verlaat? Wat betekenen de cijfers op de thermostaatkop? Wij leggen u graag uit hoe u de verwarmingsklep correct instelt om energie en elektriciteit te besparen.

 

Hoe werkt de thermostaat op de radiator?

De werking van de verwarmingsthermostaat is als volgt: Als de thermostaatkop is uitgeschakeld, oefent de overbrenging pen meer druk uit op de klep erachter, die dan verder sluit. Met de thermostaat kan het debiet van het verwarmingswater in het verwarmingssysteem worden aangepast. Hoe kleiner de opening van de klep, hoe minder verwarmd water door de kachel kan stromen en de temperatuur in het appartement blijft lager.

De radiatorthermostaat of thermostaatkraan maakt deel uit van het verwarmingscircuit. Bij mechanische modellen bestaat het zichtbare deel uit de witte, roterende thermostaatkop met cijfers en lijnen die op de meeste radiatoren te vinden is. Zijn functie is het regelen van de kamertemperatuur. De verwarmingsthermostaat bestaat uit vier hoofdonderdelen: de thermostaatkop, de temperatuursensor, een transmissie pen en de klep.

De temperatuursensor heeft een belangrijke functie, hij controleert de temperatuur in de ruimte en vergelijkt deze met de instelling van de kamer thermostaat. Als de kamertemperatuur kouder is, wordt de klep automatisch verder geopend, als het te warm is, sluit de opening. Op deze manier wordt de ingestelde temperatuur constant gehandhaafd.

 

Digitale thermostaten voor beter energiebeheer

Om energie te besparen, besluiten veel huishoudens hun verwarming te moderniseren. Dit omvat ook het vervangen van de mechanische radiatorthermostaat door een digitale thermostaat. Zo’n digitaal, vooraf instelbaar thermostaatventiel kan zo nauwkeurig worden ingesteld dat nog efficiënter en energiebesparender verwarmen mogelijk is. Met een digitale thermostaat op de kachel kan de gewenste temperatuur ook direct via smartphone worden gekozen. Voor aankomst kan de radiator omhoog en wordt het appartement opgewarmd.