Mooij Wonen
Image default
Inrichting

Op deze manier scheid jij jouw groente-, fruit- en tuinafval

Het grootste deel van ons afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het is dan ook van groot belang om je etensresten en uitgebloeide planten goed te scheiden. Zo kan er van gft-afval compost en biogas worden gemaakt, wat gebruikt kan worden om groen gas te produceren en de bodem te verbeteren. Waar de gft-bak bedoeld is voor het kleiner afval, kan het ook zijn dat je een tuinafval container huren wil, om het groter afval uit je tuin af te voeren. Aan het geen wat je in deze container of gft-bak gooit, zitten regels verbonden. In dit artikel zijn de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Bio plastic

Dat plastic niet bij het gft hoort, dat weet je waarschijnlijk al. Toch ontstaat er, nu bio plastic bestaat, toch enige verwarring. Mag dit bij het gft of niet? Het antwoord is nee. Bio plastic draagt niet bij aan de compost en mag dus niet in de gft bak. Wel zijn er speciale gft-inzamelzakken met een Kiemplantlogo of OK-Compostlogo die wel in de gft-bak mogen. Als je een tuinafval container wil huren mag je hier wel kunststof in kwijt.

Droog afval

Zorg ervoor dat je het afval dat je hebt zo droog mogelijk in de gft-bak gooit. Nat afval kan blijven plakken in je gft-bak, wat ertoe leidt dat je gft-bak vies wordt en gaat stinken. Laat ook gemaaid gras eerst een dag drogen en laat etensresten uitlekken.

Welk tuinafval mag niet in de gft-bak?

Als je denkt dat al het afval uit je tuin in de gft-bak mag, dan heb je het mis. Omdat hier verwarring over kan ontstaan hebben we onderstaand voor je opgesomd wat niet in de gft-bak mag.

  • Bloem- en plantenpotten, aardewerk
  • Steen, grind, zand, grond en klei
  • Kunstmest, bestrijdingsmiddelen
  • Balken, metaal en timmerhout

Als je dit materiaal kwijt wil dan moet je een tuinafval container huren. Hierin mag je wel grind, hout en ander puin kwijt. Als je grond kwijt wil dan zul je toch een aparte grondcontainer moeten huren, want te veel grond of zand mag je ook in deze tuinafval container niet kwijt.

https://afvalcontainerskorevaar.nl/tuinafval-containers/