Mooij Wonen
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Hoe wordt een dak opgebouwd?

Een dak is de kroon op een woning en beschermt ons tegen weer en wind. Maar hoe wordt een dak eigenlijk opgebouwd? En hoe zorg je er eigenlijk voor dat een dak zo lang mogelijk mooi blijft? Dat lees je in dit artikel

Balken en spanten voor een stabiele draagconstructie

Het belangrijkste van een dak is de dakconstructie. Deze moet stabiel zijn om het gewicht van de dakpannen of dakbedekking te dragen. De dakconstructie bestaat uit balken en spanten die het gewicht van het dak dragen. Daar bovenop komt het dakbeschot, meestal gemaakt van hout of plaatmateriaal. Een professionele partij voor dakinspectie en dakcoating zoals Het Zuiden Coatings zorgt ervoor dat je dakconstructie geïnspecteerd wordt en eventueel onderhouden wordt met een dakcoating. 

Isolatiematerialen voor een warme woning

Vervolgens wordt er isolatie aangebracht om warmteverlies te voorkomen. Dit kan bestaan uit verschillende materialen, zoals glaswol of EPS-platen. Dit zorgt ervoor dat jouw woning goed geïsoleerd wordt, en dat er geen warmteverlies in jouw woning is. Uiteraard dien je dit wel te combineren met isolerende beglazing en andere isolatiemaatregelen zoals een gevelcoating om hier de beste resultaten in te behalen. 

Dakbedekking met dakpannen, bitumen of EPDM

Daarna volgt de waterdichte laag: dakbedekking. Dit kan variëren van dakpannen tot bitumen of EPDM. EPDM is een synthetisch rubber dat vaak gebruikt wordt voor platte daken. De afkorting staat voor Etyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer. Dit zijn de grondstoffen waar deze dakbedekking van gemaakt wordt.

Nokvorsten en loodslabben tegen lekkage

Om ervoor te zorgen dat er geen lekkages ontstaan, worden er nokvorsten en loodslabben geplaatst op de randen van het dak. Tot slot worden er eventueel nog dakkapellen, schoorstenen en andere elementen toegevoegd voor extra functionaliteit. 

Kortom: het opbouwen van een dak vergt vakmanschap en precisie om ervoor te zorgen dat het stevig en waterdicht is. Dus volgende keer dat je lekker behaaglijk binnen zit, weet je precies hoe je dak is opgebouwd!

 

https://hetzuidencoatings.nl/