Mooij Wonen
Image default
Woning en Tuin

Het simpele onderhoud van steigerhouten tuinmeubels

De dagen worden weer langer en de weersverwachting voor de komende tijd ziet er goed uit. U krijgt vanzelf weer veel meer zin om te ontspannen in uw eigen tuin. In de lente besteedt u veel tijd aan het snoeien van uw tuinplanten en zorgt u dat alles er precies zo uit gaat zien als u wilt. Laat de warme weekenden en de zwoele zomeravonden maar komen, u bent helemaal voorbereid. Is dat wel zo? Is uw tuinmeubilair niet aan vervanging toe? Als u in de markt bent voor een nieuwe set tuinmeubelen die nog vele jaren mee moeten gaan, denkt u dan eens aan steigerhouten tuinmeubels. Ze zijn robuust, duurzaam en trendy. Het onderhoud is gelukkig heel simpel en vraagt weinig tijd.

Wat is er zo speciaal aan steigerhouten tuinmeubels?

Steigerhout ziet er doorleefd en een beetje ruw uit. En dat is nou net de charme van dit materiaal. Als u tuinmeubels van steigerhout laat maken, mag u ervan uitgaan dat het steigerhout al een heel leven achter zich heeft. Door steigerhout een nieuw leven in meubilair te gunnen, werkt u mee aan een wereld waarin recycling en duurzaamheid de norm wordt. Daarnaast is steigerhout sterk, gaat het bijzonder lang mee en geeft het u een stoere uitstraling die tegenwoordig helemaal in is. Het steigerhout in tuinmeubilair heeft door het langdurige buitengebruik al een soort beschermingslaag ontwikkeld, die het bestand maakt tegen weer en wind. Door het hout een extra verduurzamende behandeling te geven, maken ervaren meubelmakers tuinmeubels bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken.

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubels van steigerhout het best?

Als u een steigerhouten tuinmeubelset heeft ontvangen, mag u ervan uitgaan dat het steigerhout met een voedende olie is bewerkt. In de regel hoeft u dan pas na een jaar of twee te denken aan een tweede behandeling. Het is natuurlijk altijd mogelijk om steigerhout te lakken met een lak die het hout beter beschermt tegen weersinvloeden, maar daardoor raakt u wel de unieke kleur en het karakter van het steigerhout kwijt. Licht opschuren en voedende olie laten intrekken is wellicht een betere optie. U kunt ook speciale white wash-olie of gray wash-olie gebruiken. White wash-olie is met name geschikt voor wat ouder steigerhout. Door white wash of gray wash komt de nerfstructuur van het steigerhout ook mooi uit de verf en krijgen ook knoesten een mooi accent. Wat ook mogelijk is, is uw steigerhouten meubelen te behandelen met een beschermende nanospray. In de wintermaanden is het aan te bevelen om uw steigerhouten tuinmeubels op een verhoging te zetten, zodat plassen regen of sneeuw geen kans krijgt om het hout van onderen aan te tasten.

Steigerhouten tuinmeubels op maat laten maken

Steigerhout als basismateriaal voor tuinmeubelen is populair en dit zal de komende jaren zeker toenemen. Het mooie van steigerhouten tuinmeubels is het feit dat veel ervaren meubelmakers in de Benelux in staat zijn om tuinmeubilair exact op maat te maken, waardoor de meubels altijd zullen passen in uw tuin.