Mooij Wonen
Image default
Verhuizen

Emigreren

Een lang gekoesterde droom kan een verhuizing naar het buitenland zijn. Voorgoed verhuizen wordt emigreren genoemd. Huis en haard wordt achtergelaten voor een nieuw bestaan in een ander land. De reden hiervoor zou kunnen zijn het opstarten van een eigen bedrijf in het buitenland, een grote liefde die woonachtig is in een ander land of gezondheidsredenen die een verhuizing noodzakelijk maken. Bij een emigratie komt heel veel kijken. Allereerst is het belangrijk dat er genoeg kennis is van de regelgeving van het nieuwe land. Zo zou het kunnen zijn dat er een visum vereist is, bepaalde vergunningen rond moeten zijn alvorens er verhuisd kan worden maar ook regels met betrekking tot inkomen en belasting dienen van te voren goed bestudeerd te zijn.
Welke stappen worden er doorlopen voor- tijdens en na een emigratie? Hieronder de belangrijkste stappen uitgelegd:

STAP 1  

Controleer of er een visum nodig is voor het land waar de verhuizing naar toe gaat. Deze informatie is verkrijgbaar via bijvoorbeeld de ‘buitenlandse vertegenwoordiging in Nederland’. Hiermee wordt de ambassade van het land bedoeld waar naartoe verhuisd gaat worden. Bijvoorbeeld in het geval van een emigratie naar Spanje. Dan is de buitenlandse vertegenwoordiging de Spaanse ambassade in Nederland. Hier kan overigens meer informatie worden opgevraagd met betrekking tot emigratie en belangrijke wetenswaardigheden aangaande het land.

STAP 2

Vanaf vijf dagen voor vertrek dient de emigratie gemeld te worden aan de gemeente van de huidige woonplaats. Dit hoeft enkel en alleen bij een vertrek van langer dan 8 maanden. Informatie als het land van bestemming en eventueel een adres dient te worden doorgegeven aan de gemeente.

STAP 3

Een DigiD is zeer belangrijk. Indien deze nog niet is aangevraagd, dient dit zo spoedig mogelijk gedaan te worden. Na ontvangst zal de DigiD geactiveerd moeten worden. Het van tevoren aanvragen van deze DigiD kan veel moeite besparen in het buitenland.

STAP 4

Tot slot is het regelen van zaken als pensioen, zorgverzekering en belastingen heel belangrijk. Een zorgverzekering bij verblijf in het buitenland is niet geheel vanzelfsprekend. Informatie met betrekking tot belastingen kan worden opgevraagd via de Belastingtelefoon en bij het eigen pensioenfonds alle informatie aangaande pensioen. Een emigratie is dus niet zomaar iets. Het is een onderneming waar van tevoren goed over nagedacht moet worden. Daarna vergt het een goede voorbereiding en dan hopelijk een soepele uitvoering. Voor emigratie kunt u terecht bij Waaienberg, hét bedrijf voor Frankrijk verhuizingen. Het verhuisbedrijf inhuren voor Canada verhuizingen.