Mooij Wonen
Image default
Tuin inrichting

Eindeloos genieten van een Douglas tafel

Ben je van plan om een nieuwe zithoek in je tuin te creëren? Dan heb je vast al nagedacht over een nieuwe tuinset. Tuinstoelen en -tafels zijn namelijk in alle soorten en maten verkrijgbaar. Weinig materialen hebben zo’n warme uitstraling en gaan zo goed op in het groen van een tuin als hout. Kies bijvoorbeeld voor een fraaie Douglas tafel. Hout van de Douglas spar behoort tot de hardste houtsoorten en is dan ook perfect materiaal voor duurzaam tuinmeubilair.

De kenmerken van Douglas hout

Douglas hout komt van de gelijknamige Douglas spar. Deze naaldboom komt oorspronkelijk uit het westen van de Verenigde Staten, maar wordt vanwege het hout ook in Europa veel aangeplant. Misschien wel het opvallendste kenmerk van zulk Douglas hout is het feit dat deze houtsoort steeds harder wordt na droging. Hierdoor blijft het relatief lang goed in vergelijking met andere houtsoorten. Zonder enige behandeling gaat een Douglas tafel bijvoorbeeld toch zo’n tien tot vijftien jaar mee. Na een goede lak- of verfbeurt blijft het hout zo’n vijf jaar extra goed voordat een nieuwe onderhoudsbeurt nodig is. Douglas hout heeft een vrij fijne nerfstructuur en heeft van nature een fraaie rood- of geelachtige kleur. Net als bij andere houtsoorten zal ook een Douglas tafel na verloop van tijd echter verweren. De tafel krijgt dan een wat grijzige kleur, wat volgens velen echter een charmante, rauwe uitstraling geeft. Het voordeel hierbij is dat de tafel vrij egaal vergrijst, en sommige plekken dus niet sneller verweren dan andere.

De mogelijkheden van Douglas hout

Zijn stevigheid en mooie uiterlijk maken Douglas hout perfect voor in de tuin. Een Douglas tafel is dan ook in allerlei uitvoeringen te verkrijgen. Haal de sfeer van de camping naar je achtertuin met een stijlvolle picknicktafel met bankjes aan weerszijden. Of kies voor een lage Douglas tafel, die als salontafel leuk staat in combinatie met een fijne loungebank. Wie graag met de hele familie in de tuin wil kunnen zitten kan een lange Douglas tafel aanschuiven in combinatie met een fraaie set tuinstoelen. Ook voor het bouwen van een schutting of pergola is Douglas hout een populaire keuze. En deze stevige houtsoort wordt ook vaak gebruikt voor vloeren binnenshuis.

Duurzaam tuinmeubilair van Douglas hout

Dat Douglas hout relatief lang mee gaat wist je al. Wat dit hout echter extra geschikt maakt voor gebruik buitenshuis is het feit dat het goed bestand is tegen de elementen. Het hout kan vrij goed tegen vorst en kan ook qua vocht en regen het nodige hebben. Uiteraard blijft hout onderhevig aan rot, en hoewel je Douglas tafel dus best tegen een buitje kan is het beter langdurige blootstelling aan vocht te vermijden. Ben je van plan om onder de grond constructies van Douglas hout te maken, zoals schuttingpalen, dan neemt het risico op houtrot door vocht toe. Het beste is dan ook om in deze gevallen de houten delen die de grond in moeten vooraf te behandelen met teer of met een speciale lak. Dit zal de levensduur van je schutting of pergola van Douglas hout aanzienlijk verlengen.