Een 3D lichtplan, wat is het en waarom heb je het nodig? Bij het inrichten van je nieuwe stulpje zijn onderdelen zoals behang, meubels en vloeren gelijk waar je aan denkt. Maar heb je wel eens gedacht aan de verlichting bij jou in huis? Verlichting is geheid een factor in je huis dat de sfeer kan bepalen. Als je bijvoorbeeld hele felle lampen overal hebt staan, krijg je vaak een koude sfeer. Naast de sfeer is natuurlijk de functionaliteit van verlichting erg belangrijk. Je wilt namelijk wel dat je gewoon ’s avonds nog kan lezen op de bank. Voor het optimaal gebruik van verlichting in je huis, is een licht plan een uitstekende manier. Wat is een 3D lichtplan? Maar wat houdt dan een lichtplan in? Dankzij een lichtplan kun jij jouw ideeën tot leven brengen. Je maakt namelijk een opzet van de verlichting in jouw huis waardoor je een goed beeld krijgt van de uitwerking daarvan. Vooral met een 3D lichtplan kun jij goed zien hoe jouw ideeën tot zijn uiting komen in jouw interieur. Daarnaast kun je ook fouten voorkomen. Het kan namelijk zo zijn dan je aansluitingspunten mist of aansluitingspunten hebt die je niet kan gebruiken. Als je het in het plan ziet kun je daar dus iets aan doen voor dat je het plan uitvoert.
Een 3D Lichtplan voor algemene verlichtingVoordat jij HEB lighting inhuurt om een goed 3D lichtplan te maken, is het wellicht handig om alvast te bedenken wat je precies wil. Te beginnen met algemene verlichting. Je zorgt met de algemene verlichting ervoor dat een ruimte egaal en diffuus verlicht is. Voor de rust van je ogen is het licht onopvallend en heeft het zo min mogelijk schaduwwerking. Een belangrijk aspect dus bij een licht plan. Door middel van bijvoorbeeld uplighters kun je dit heel gemakkelijk bereiken. Dit zijn lampen die een klein beetje naar boven schijnen waardoor ze weerkaatsen op het plafond. Hierdoor wordt de ruimte diffuus verlicht.
Een 3D lichtplan voor werkverlichtingNatuurlijk zit er wel verschil tussen de verlichting die je kiest voor je werkplek en de verlichting voor je woonkamer. Voor de werkkamer wil je natuurlijk functionele verlichting. Deze verlichting zal waarschijnlijk vaak op meerder keren in de dag gebruikt worden. Dan kun je het beste met een dimmer werken. Zo kun je de lamp aanpassen aan jouw behoefte. Als je functionele verlichting gebruikt boven de eettafel kun je bijvoorbeeld de lamp feller zetten tijdens het lezen van de krant.
Een 3D lichtplan voor sfeerverlichtingAls je graag sfeerverlichting wilt, dan staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het heeft dus niet echt te functie om dingen te verlichten maar meer als een mooi effect in de kamer. Deze lampen hebben dan dus ook vaak een lager lichtopbrengst en vallen vooral op door hun mooie uiterlijk. Denk bijvoorbeeld aan een lampje op een bijzettafeltje. Deze sluiten qua vorm vaak aan op de rest van je interieur. |