Mooij Wonen
Image default
Bouwen en verbouwen

De voordelen van een trapsteiger

Moet jij werkzaamheden boven een trap, in een trappenhuis of in een trapgat uitvoeren? Schilderen bijvoorbeeld, schoonmaken of iets repareren. Het zijn vaak lastig te bereiken plekken, ook met een ladder. Het liefst wil je waterpas staan met voldoende ruimte zodat jij je niet in bochten hoeft te wringen om alle plekken te bereiken.

Om te voorkomen dat je halsbrekende toeren moet uitvoeren of onveilig werkt, huur of koop je een trapsteiger. Met dit type steiger werk je veilig en ontspannen op een stevig en stabiel oppervlakte.

Wat is een trapsteiger?

Een trapsteiger is ook wel bekend onder de naam ‘trapgatsteiger’. Het is een steiger met verstelbare (telescopische) poten. Omdat je de poten uit kunt schuiven en vastzetten in verschillende lengtes, is hij geschikt voor het plaatsen op een trap, of willekeurig welk ander niet-egaal oppervlakte. Door de poten op de juiste lengte uit te schuiven sta je altijd op een waterpas platform. Bovendien heeft de steiger een opstaand frame, zodat je niet makkelijk per ongeluk van het platform afstapt.

Voordelen van een trapsteiger

Het gebruik van een trapgatsteiger heeft verschillende voordelen. We zetten de meest belangrijke voor je op een rijtje.

  • Door de verstelbare poten staat de steiger altijd recht op een ongelijke ondergrond, of dat nu een trap is of een andere niet-egale ondergrond.
  • De steiger is ook te gebruiken als een gewone steiger voor klussen in huis of buiten.
  • Kleinere trapgatsteigers kunnen door een persoon worden opgebouwd. Je bent dus niet afhankelijk van anderen voor je werkzaamheden.
  • De steiger is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zodat er voor iedere klus een passende steiger is.
  • Deze steigers zijn demontabel. Je neemt ze snel en eenvoudig mee in bijvoorbeeld de laadruimte van een bus of in een aanhanger. Kleinere steigers passen zelfs in de kofferbak van een personenauto.
  • Gedemonteerd is een steiger met de hand eenvoudig verplaatsbaar door een persoon.

Nadelen van een trapsteiger

Een aantal nadelen heeft een trapgatsteiger ook, afhankelijk van waar je hem voor gebruikt.

  • Omdat je een beperkt werkoppervlakte hebt moet je de steiger regelmatig verplaatsen. Dit betekent dat er dan niets op het platform mag staan, omdat dit er tijdens het verzetten af kan vallen.
  • Heb je de steiger voor een enkel project nodig, dan is het een prijzig object. Aan te raden is de steiger dan te huren voor de duur van de klus.
  • Is het een gedraaide trap of een trap met een scherpe bocht of hoek? Dan is het soms lastig manoeuvreren met een trapgatsteiger. In een enkele situatie past een trapgatsteiger zelfs helemaal niet en is een andere oplossing nodig.
  • Gebruik je hem als ‘gewone’ steiger? Hij heeft geen wieltjes, dus moet je hem optillen om te verplaatsen.