Mooij Wonen
Image default
Home entertainment en communicatie

De uitgestelde triomf van de PlayStation 5

Op 3 december 1994 zou de gamewereld nooit meer hetzelfde zijn. Die dag lanceerde Sony zijn PlayStation op de Japanse markt. Najaar 1995 stopte ook de rest van de wereld een blinkend optisch schijfje in de baanbrekende nieuwe gameconsole.

In nauwelijks 10 jaar tijd vlogen er meer dan 100 miljoen exemplaren de deur uit. De grijze originele PS was het eerste ‘computer entertainment platform’ dat zo’n recordverkoop neerzette. Een hele generatie gamers groeide op in de zorgeloze jaren 90 met klassiekers als ‘Gran Turismo’, ‘Final Fantasy VII’ en ‘Tekken 3’.

PS2: de succesvolste console ooit

In 2000 doet de fel geanticipeerde PlayStation 2 zijn intrede. De PS-opvolger slaat moeiteloos de reutelende Sega Dreamcast tegen het canvas. Ook Nintendo’s GameCube en Microsofts Xbox zijn geen partij voor Sony’s PS2. Met wel 158 miljoen stuks blijft de PS2 de best verkochte gameconsole allertijden.

‘Grand Theft Auto: San Andreas’ tuft ondertussen op een moddervette soundtrack naar de eeuwige roem van het ultieme PS2-spel. Wel 17,3 miljoen PS2-eigenaars hadden een kopie van deze legendarische Rockstar Games-titel in de kast staan.

Lockdown, woekerprijzen en chiptekort

Flash forward naar 12 november 2020. De PlayStation 5 ziet het levenslicht. Alleen zit de timing niet mee. De wereld kreunt namelijk onder een vervelend virusje en er heerst ook nog eens een wereldwijd chiptekort.

Elke zichzelf respecteerde gamer wil de nieuwe Playstation-generatie in huis. Maar het aanbod PS5’s is beperkter en zeldzamer dan een raak schietende Stormtrooper in het Star Wars-universum.

In deze hachelijke tijden valt het niet mee om een PS5 te bemachtigen. Op de zwarte markt bieden gewetenloze ‘scalpers’ hun felbegeerd koopwaar voor woekerprijzen van duizenden dollars aan.

Zal de gemiddeld gefortuneerde nietige sterveling ooit wel kunnen genieten van die zo verleidelijk aangeprezen nieuwe features als ‘haptische feedback, adaptieve triggers en 3D-audio’? Ondertussen verlengt Sony dan maar noodgedwongen de productie van de PS4.

PlayStation blijft oppermachtig

Maar kijk eens aan! Begin 2023 brengt eindelijk soelaas. Sony Interactive Entertainment-eindbaas Jim Ryan kondigt trots aan dat de Japanse gamereus eindelijk genoeg semiconductor chips bemachtigd heeft. Dat vertaalt zich meteen in de duizelingwekkende verkoopcijfers, die aantikken alsof er een ultrasnelle SDD mee gemoeid is.

Tegen juli 2023 hebben alweer 40 miljoen gamers de nieuwste PlayStation in huis gehaald. Daarmee blijft de console oppermachtig. Concurrent Microsoft heeft tezelfdertijd maar 21 miljoen exemplaren van zijn X Box Series S verpatst.

En dan moet het exclusief voor PS5 gereserveerde ‘Marvel’s Spider-Man 2’ najaar 2023 nog door de ‘Top 10 best verkochte games’ webslingeren!

Pittig prijskaartje

Het enig nadeel? Het prijskaartje. De PS5 met disksleuf kost drie jaar na zijn lancering nog steeds € 549,99. Slik. En dan moet je nog een tweede DualSense-controller apart bij kopen!

Misschien toch maar eerst een maandje een PlayStation huren voor een budgetvriendelijk potje ‘Street Figher 6’, ‘God of War: Ragnarök’, ‘Diablo 4’ of ‘Star Wars Jedi: Survivor’?

https://www.skala.nl/